Słodko, zdrowo i brązowo

Ja wiem, ze znajdzie się ktoś kto stwierdzi, ze ten deser wyglada jak ………. ALE… jest pyszny, zdrowy, ma „aż” 2 składniki (bez dekoracji) i robi się go do 5 minut. Czego chcieć więcej, zwłaszcza kiedy ma takie się ograniczenia jak ja.
Ten deser składa się z mleka kokosowego i karobu 🤩. I tyle!
Oryginalny przepis znajduje się na blogu Paleoszefa. Autor daje z kakao, ja karob miałam akurat w domu.

Dlaczego warto go włączyć do swojej diety?
➡️nie alergizuje jak kakao
➡️bogactwo witamin i minerałów m.in. źródło witamin z grupy B, A, E i D a także magnez, żelazo, wapń i fosfor.
➡️słodszy niż kakao (surowe, prawdziwe a nie takie jak zna większość)
➡️mniej kalorii i tłuszczu niż kakao
➡️pomaga przy problemach jelitowych
a także wiele innych!

Niestety ma wyższy indeks glikemiczny wiec trzeba z nim uważać przy IO czy cukrzycy. Z drugiej strony, mając te schorzenia i tak unika się słodyczy wiec jak już się czasem zgrzeszy to chociaż z dobrymi wartościami odżywczymi 🤩.

P.S. Deser choć zdrowy to zdradliwy bo „wchodzi” jak masło a jednak mleko kokosowe jest dosyć tłuste. Oczywiście, to zdrowy tłuszcz ale jednak nie możemy wcinać bez bata nad sobą 😅 !

Daj znać, że jesteś!

By | 2019-09-30T23:54:44+01:00 7 marca , 2019|Dowiedz się więcej|