Zdrowo czekoladowo

Wiecie, że dzisiaj jest (kolejny w tym roku!) Światowy Dzień Czekolady?
Jeśli mnie obserwujecie to wiecie, że uwielbiam własnoręczne i możliwie najzdrowsze rozwiązania jeśli chodzi o jedzenie, nawet jeśli chodzi o słodycze (za którymi aktualnie nie tęsknię W OGÓLE). Ale warto mieć koło ratunkowe!

Kiedyś wspominałam Wam o karobie. Dzisiaj przyszedł moment na surowe ziarna kakaowca uznawane za tzw. superfood będącym skarbnicą wartości odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. magnez, żelazo, potas, cynk, chrom, miedź, selen, witamina C, witaminy z grupy B, bardzo wysoka zawartość przeciwutleniaczy. To wszystko razem powoduje, że przeciwdziałamy powstaniu nowotworów, wspomagamy układ nerwowy i krążenia. Ponadto kakao (a najbardziej właśnie surowa wersja) jest świetnym afrodyzjakiem ❤️.
Co ważne, łyżka surowego kakao ma tylko 41 kalorii więc można śmiało dodawać do różnych dań. Jako źródło magnezu będzie mocno wspomagać nasz metabolizm a przy okazji hamować nasz apetyt na słodkie (sklepowe) i słone przekąski. Jeszcze jedna dobra informacja dla cukrzyków i insulinoopornych: indeks glikemiczny surowego kakao to 20. Czego chcieć więcej?

Jeśli chodzi o własnoręczną domową czekoladę to u mnie są “aż” dwa składniki: surowe ziarno kakao plus pasta kokosowa (jej miąższ jest bardzo słodki i dla mnie smakuje jak Rafaello a jeśli nie lubicie posmaku kokosa to możecie użyć oleju kokosowego najlepiej zdrowszego nierafinowanego lub rafinowanego. Moje dodatki to rozdrobnione orzechy lub suszone owoce. Można tutaj pofantazjować 😊.
Sprawa jest prosta: rozpuszczamy ziarna i pastę w garnku, mieszamy aż wszystko się rozpuści i uzyskamy kremową konsystencję, dodając pod koniec wybrane dodatki. Wylej krem na papier do pieczenia lub do specjalnej foremki, wrzuć do zamrażarki na około 60 minut i… gotowe!

Daj znać, że jesteś!

By | 2019-09-30T23:43:48+02:00 7 lipca , 2019|Dowiedz się więcej|