Zdrowo lodowo

Lody lody! Komu lody dla ochłody?
Wprawdzie dzisiaj pogoda dała nam chwilowy oddech, to jednak cały sezon przed nami i bez lodowych pyszności mało kto wyobraża sobie lato.
Wiecie, że jem wg zasad 3xBEZ – bez glutenu, nabiału (również tego bez laktozy) i cukru. Na szczęście nauczyłam się z tym żyć i kombinować żeby mieć pyszne alternatywy.
Moje lody to odkrycie sprzed 3 lat i od tego czasu mogę jeść lodowe pyszności bez wyrzutów sumienia. Ich tajemnica tkwi w 3 składnikach: banan, awokado i pasta sezamowa czyli tahini! Dzięki temu połączeniu powstają pyszne, kremowe lody o smaku chałwy! Jeśli macie ochotę na czekoladowe, zamieńcie tahini na kakao, najlepiej surowe (jeśli musicie uważać tak jak ja) lub ewentualnie gorzką czekoladę. Jeśli już naprawdę musicie dodać słodzidło to najlepszą opcją będzie erytrol lub ksylitol. Mimo wszystko podejrzewam, że banan da Wam na tyle dużo słodyczy, że już nie będziecie potrzebować dodatkowego cukru ☠️.
Jak je zrobić?
Pokrójcie na kawałki banany i awokado a później wrzućcie na kilka godzin do zamrażarki. Następnie wyciągnijcie żeby troszkę się rozmroziły, dodajcie tahini/kakao/inny dodatek na jaki macie ochotę, zblendujcie i… możecie wcinać 😋. Smacznego!
P.S. Wszystkie składniki zawsze daję na oko więc nie napiszę jakie proporcje. Może to lepiej bo sami zdecydujecie o konsystencji czy jaki smak ma u Was dominować.

Jak spróbujecie, dajcie znać jak wrażenia i jakich dodatków użyliście!

Daj znać, że jesteś!

By | 2019-09-30T23:46:33+02:00 23 czerwca , 2019|Dowiedz się więcej|